Poskupljuje taksa za javni medijski servis na računima za utrošenu struju

22. jul 2024 – Na sednici Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini Srbije, većinom od devet glasova, usvojen je predlog izmene zakona o naplati takse za javni servis, odnosno povećanje mesečne pretplate sa 299 na 349 dinara.

Obveznik plaćanja ove takse je, podsećamo, svako fizičko i pravno lice koje je korisnik merila električne energije po stambenoj jedinici, odnosno poslovnom prostoru, a neplaćanje TV takse računa se kao dug za struju.

U obrazloženju poskupljenja navodi se da je, „polazeći od statističkih podataka o prosečnoj zaradi i visini penzija u Srbiji, visokih inicijalnih troškova štampe i distribucije računa i nesrazmerno visokih troškova kod pokretanja postupka naplate nenaplaćenih potraživanja sa jedne strane i potrebe obezbeđenja uslova za nesmetano obavljanje osnovne delatnosti javnih medijskih servis, sa druge strane, kao najcelishodnije predloženo rešenje da se u periodu od 1. januara 2016. godine do 31. decembra 2025. godine javni medijski servisi delimično finansiraju iz budžeta Republike Srbije, a delimično iz takse za javne medijske servise, koja bi se naplaćivala preko računa za utrošenu električnu energiju, koji obezbeđuje visoki stepen naplate takse“.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!